Psihologija prodaje - što se nalazi u glavi vrhunskog prodavača?

Svi vrhunski prodavači rodili su se s predispozicijama da to postanu, a hoće li to zaista i postati ovisi o tome koliko će vježbati i brusiti svoj talent i o onome što se nalazi u njihovoj glavi. Analiza vrhunskih prodavača pokazuje da svi oni dijele neka zajednička uvjerenja o prodaji, kupcima, ali i o samom sebi. Ovaj trening osvještava koja su to uvjerenja koja nas vode do uspjeha u prodaji.

Savjetodavna prodaja

Postoji li razlika između prodavača i prodajnog savjetnika? Itekako ! Prodavač “uvaljuje” i uvijek nam ostaje onaj gorak okus i bojazan da nas je netko preveslao dok prodajni savjetnik savjetuje. Savjetovanje u prodaji znači da moramo razumjeti potrebe i želje kupca prije nego mu pomognemo izborom prvog proizvoda za njega. Savjetovanje u prodaji znači da kupac odlazi sretan i nasmijan, a baš takvi se rado vraćaju!

Komunikacija s kupcima u digitalnoj eri

Već odavno se nalazimo u digitalnoj eri i Internet, društvene mreže, tableti, pametni telefoni postali su neizostavni dio našeg života. Komuniciramo više nego ikada, a istovremeno je sve manje ‘face to face’ kontakta u prodaji. Danas kupci gotovo sve informacije imaju on-line i prodaja se sve više seli u digitalni svijet, no i dan danas prvi prodavači znaju kako prodati razlog da ih posjetite uživo.

Kako se nositi s prigovorima u prodaji?

Prigovori su sastavni dio prodaje. Oni su uvijek tu, čak i kada ih nema, ne znači da nisu postojali u kupčevoj glavi, već znači da smo ih uspješno otklonili prije nego su se pojavili. Svaka prodaja ima svoje tipične prigovore i svaki mudar prodavač ima pripremljene odgovore na njih. Prigovor kupca znači da je itekako zainteresiran i traži našu pomoć u kupovnoj odluci.

Prodaja putem telefona

Poznajete li osobu koja danas nema telefon? Telefon je i dan danas najmoćniji alat u prodaji. Važno je razumjeti koja je uloga telefona u prodaji i zašto je upravo telefon poveznica digitalnog svijeta i osobnog kontakta. Prodaja putem telefona jedan je od najzahtjevnijih oblika prodaje, jer nakon 15 sekundi ili niste uspjeli ili pričate dalje, a to znači da ste uspjeli.

Umjetnost pregovaranja

Prije ili kasnije svi postajemo dio pregovaračkog procesa, pitanje je samo jesmo li toga svjesni. Pregovaramo gotovo svakodnevno, s kolegama, šefom, djecom, partnerom, dobavljačem, kupcem. Ako radite u prodaji onda je to ono što ne volite jer vam smanjuje vaš profit. Želite li izvući tanji kraj u pregovorima, morate poznavati drugu stranu, predmet pregovora, morate znati kroz koje faze moraju proći pregovori i morate znati tko ih vodi. Najbolji pregovarač je onaj koji pregovore učini nepotrebnima.

Zainteresirani?

Kontaktirajte nas za dodatne informacije

kontakt

Što mudri ljudi misle o prodaji?

Prodaja ovisi o stavu prodavača, ne o stavu kupca.

W. Clement Stone

Najveća pogreška iskusnih prodavača je da unaprijed znaju što kupac želi.

Davor Bilman

Napredak je nemoguć bez promjene, a oni koji ne mogu promijeniti svoje razmišljanje ne mogu promijeniti ništa.

George Bernard Shaw

Prigovori su putokazi za uspješan prodajni dan.

Nepoznati autor

Nikad ne znamo hoće li naš sljedeći poziv otvoriti vrata najvećoj prodaji ikada.

Nepoznati autor